10 eko proizvoda za čistiju savest i čistiju planetu

Kolekcija eco-friendly proizvoda
Autor: Komuna Redakcija

28/05/2020

Danas u okviru #ekokomuna izazova želim da vas upoznam sa proizvodima koji će vam pomoći da napravite efektne promene u svojoj svakodnevici. Promene nisu revolucionarne, ali su dobar način da se započne konverzacija o tome kako proizvodi koje svakodnevno koristimo utiču na svet oko nas i na nas same. Bitno je da znamo odakle dolaze proizvodi koje koristimo, i svojim primerom poslužimo svom okruženju kao inspiracija da i ono napravi ove promene u svojoj svakodnevici.

Logično je da nećete preći na stvari koje su vam manje lepe ili manje praktične, pa sam vam sastavila listu proizvoda koji po meni imaju divnu estetiku, osim toga što su vođeni principom održivosti. Proizvode nisam ređala po tome koji je najbitniji, nego po momentima u toku dana u kojima ih možete koristiti.

 

Sofi Prirodna Kozmetika

 

Krećemo sa umivanjem! Sa ovom kozmetikom sam se upoznala u jednoj drogeriji, da bih kasnije shvatila da imaju svoj prodajni objekat u jednoj od najlepših novosadskih ulica - Pašićevoj. Prirodni zanatski izrađeni sapuni na svom pakovanju imaju brojeve, koji označavaju koliko sastojaka sadrži proizvod. Moj omiljeni proizvod iz cele kolekcije je ulje za telo od badema i avokada, koje se pakuje u staklenoj ambalaži a obožavam i masku od aktivnog uglja za čišćenje kože. Važno je i da napomenem da potrošenu ambalažu možete odneti, odnosno reciklirati u prodavnici, što je danas veoma retka praksa. Zato je super da apelujete na brendove da vam omoguće reciklažu na ovaj način, jer kao što vidite, izvodljivo je.

 

Prirodna kozmetika brenda Sofi kozmetika

 

Cozy 2 Wear

 

Vreme je za oblačenje! Ukoliko tražite udobnu i modernu odeću domaće proizvodnje koja će prijati vašem telu i neće se teško razgrađivati, moja je preporuka mladi domaći brend Cozy2Wear. Njihova odeća je izrađena od viskoze i pamuka i šije se u Srbiji. Savršena je alternativa svim onim materijalima koji se teško razgrađuju i čine da vam se koža upari (akril, poliester, najlon). Meni se mnogo dopada ceo koncept udobnosti i čistote. Sviđa mi se što postoje komadi koji se prilagođavaju svačijem obliku tela, pa je tako dugačku košulju koju ja imam moguće nositi sa pojasom, ili skroz opušteno kao haljinu.

Cozy2wear odeća

 

Valter Shoes

 

Sada kada smo stigli do obuće, vreme je da razmislimo o sastavu veganske kože. Veganska koža je često reklamirana kao nešto što je društveno odgovorno, ali je bitno da znate da je veganska koža zapravo neki vid plastike koji se teže razgrađuje od prave kože. Zbog toga vam u segmentu obuće predstavljam brend cipela Valter Shoes koji izrađuje moderne, udobne i zanimljive cipele od prave kože. Ove cipele nastaju uz pomoć mašte i zanatlija u radionici koju je osnovala Katarina Valterović iz Beograda. Za sada se mogu poručiti online putem njene Instagram stranice, a možete i zakazati probu u ateljeu u Beogradu. Ono što je specifično još za Valter shoes kao brend je oblik, koji imponuje ženama koje vole da izgledaju elegantno ali i buntovno istovremeno, jer ne pristaju da izgledaju kao sve druge.

 

Boya porcelan

 

Jako mi je bilo teško da pišem o Boya porcelanu, a da ne kupim ni jedan tanjir gledajući ovaj čarobni sajt. Kada sam pročitala Bojaninu priču, i dug put od ideje ka brendu koji je stvorila sa svojim mužem, ni jedna cena na sajtu mi više nije izgledala visoka. Zlatni detalji na porecelanskim tanjirima, elegantno prskani setovi za doručak učiniće da i najbezukusnije jelo postane zanimljivije. Svaki ovaj komad ručno je proizvela, i svaki je unikat, a ono što mi se najviše dopalo je njena želja da se ovi proizvodi ne čuvaju u vitrini, nego da im se udahne život kroz korišćenje. Na taj način stvari koje kupujemo dobijaju pravu vrednost, i ne postoje samo da bi jednog dana bile odnete na deponiju, nego imaju svoju svrhu, i postaju deo vašeg života i vaših porodičnih uspomena.

 

Boya porcelan

 

Ledžit rančevi

 

Ono što nam se svima jako često dešava kada idemo u prodavnicu je momenat kada stojimo na kasi i shvatamo da smo zaboravili da ponesemo kesu. Meni su ovi moderni rančevi puno pomogli da promenim naviku uzimanja kese u prodavnici. Modna dizajnerka koja je stvorila brend Ledžit rančeva, počela je tako što je koristila ostatke iz proizvodnje svoje kolekcije, a kada je potražnja porasla prešla je na prirodne materijale kao što su pamuk i svila. Svaki ranac je njen ručni rad, i možete odabrati šta želite da ručno izveze na njemu. Još jedna kul stvar kod ovih rančeva je unutrašnji džep u kojem možete čuvati ključeve i telefon da vam se ne izgubi među voćem i povrćem u rancu.

 

Ledžit rančevi

 

Naočare Sk8ring

 

Domaći brend iz Kragujevca proizvodi moderne naočare, nakit i satove od recikliranih skejt dasaka. Ovo je odlična vest za sve one koji su posle spoznaje da plastici treba oko 1000 godina da se razgradi odlučili da ne kupuju plastične proizvode. Reciklirane naočare imaju više oblika, i mogu biti šarene ili jednobojne. Tu je i interesantno prstenje od više boja, ali i po koja gitara, ogrlica i futrole za mobilne telefone. Svaki recikliarani proizvod izgleda lepo i unikatno, a sama pomisao na to da ste kupovinom recikliranog proizvoda smanjili štetnu emisiju gasova koja nastaje na deponijama čini ovaj proizvod još vrednijim.

 

Sk8rings naočare

 

Vrdnik drvo

 

Kada smo već kod dasaka, ne mogu a da ne spomenem savršene drvene daske iz Vrdnika. Drvo je idealan biorazgradiv materijal, te je svaka inovativna stvarčica od drveta odličan dodatak vašem domaćinstvu. Ove daske služe za sečenje i posluživanje hrane, i verovatno ste ih već viđali u nekim restoranima. Možete tražiti da vam se na dasku izgravira vaše ime ili neka vaša tajna poruka, i jedino je bitno da ih ne držite dugo potopljene u vodi, već da vodite računa kada ih operete da ih stavite negde na sušenje kako bi vam godinama trajale.

 

Vrdnik drvo daska

 

Sonja Antonić Clay Cloth and Pottery

 

Za Sonju sam saznala preko njene proze u kojoj je divno opisivala Banat, i spori način života kao idealan. Prošlo je malo vremena, i onda sam shvatila da je Sonja multitalentovana žena. Osim poezije, i predmeta od gline i porcelana, ona pravi i voskirane krpe koje su nekada koristile naše bake. Voskirane krpe su idealne zbog dugog veka trajanja i savršene za čuvanje hrane ukoliko želite iz upotrebe da izbacite plastične folije. Sve krpe imaju divan print, sa jedne strane je cveće, a sa druge su linijice koje čine da sve izgleda baš kao Banat - nenametljivo, nežno i retro.

 

Clay cloth and poetry voskirane krpe

 

JJ Agenda planeri

 

Planeri JJ agenda su jedinstveni na našem tržištu jer se šiju, i svaki ima unikatne korice koje se oblažu tkaninom. Oni su od početka do kraja ručno rađeni, dakle nema upotrebe nikakve mašine, i sastoje se od papira i 10 oslikanih stranica ispunjenih pažljivo rukama autorke. Kada ga dobijete, i otvorite, shvatite da sada postoji neka neraskidiva veza između vas i ove umetnice, koja je odabrala da sve radi svojim ritmom, i da samo za vas u malim serijama proizvodi stranice koje će čuvati beleške o danima koji su vam bitni.

 

JJ Agenda rokovnik

 

Sveće Naia Blanka

 

Sveće su romantika, relaksacija i uživanje. Sveće sam ostavila za kraj. Kraj dana, i kraj ovog teksta. Naia Blanka sveće su ekološke aroma sveće koje možete koristiti umesto hemisjkih osveživača, ali i za suzbijanje neprijatnih mirisa u stanu na prirodan način. Svaka sveća ima svoj pamučni fitilj, koji je uronjen u hidrogenizovanu bazu od kokosovog ulja u kojem su eterična ulja lavande, limunove trave, mandarine, grejpa… Na vama je samo da odaberete koje raspoloženje želite da podstaknete i u skladu sa njim odaberete miris.

 

Sveće Naiablanka

 

Za kraj....

Samo želim da vam poručim da svrha ovog teksta nije bila da vas ubedim da kupite neki od ovih proizvoda, nego da vas obavestim da postoje alternative plastičnim i toksičnim materijalima koje vrlo često bez razmišljanja kupujemo. Ovi proizvodi su moji favoriti, a sigurna sam da ćete daljim istraživanjem na Komuna marketu pronaći ono što vam u potpunosti odgovara. Moć kupca nije ogromna, ali svaki prodavac osluškuje potrebe kupaca, i vaše navike pri kupovini mogu promeniti svest prodavaca da organizuju svoju proizvodnju na manje štetan način, da recikliraju, i da koriste materijale koji su razgradivi.