8 prirodnih mirisnih sveća za tvoj dom

Prirodne mirisne sveće od sojinog, palminog i pčeljinjeg voska
Autor: Komuna Redakcija

23/08/2022

Ljudi su u prošlim vremenima mirišljave sveće pre svega koristili jer su verovali da one mogu da deluju opuštajuće na njih te su ih naješće palili priikom meditacije. Danas one služe u mnoge svrhe, pa će neko reći da ih kupuje iz estetskih razoga, da ulepša prostor u kom živi, neki drugi ih sakupljaju, želeći da obogate svoju kolekciju najrazličitijim bojama, oblicima i mirisima, postoji zaista mnogo razloga zašto su baš ove sveće toliko poularne u društvu u kom živimo. Jedno je sigurno, svako od nas ima svoj razlog za posedovanje mirišljave sveće i prosto im ne možemo odoleti, zar ne?

Koliko god ih mi voleli i kupovali na osnovu njihovog izgleda i mirisa, pre samog odabira i kupovine istih moramo biti informisani i edukovani kako bismo na kraju odabrali sveću koja najviše odgovara našim potrebama.

 

1. SVEĆE OD PARAFINSKOG VOSKA

 

Nije tajna da veliki brendovi u prozvodnji svojih sveća koriste parafin koji sadrži benzene kako bi krajnjim kupcima ponudili „povoljan proizvod.“ Parafinski vosak se dobija kao nusproizvod prilikom prerade petroleja iliti nafte. Naučnici su potvrdili da parafinski vosak ispušta štetne čestice prilikom sagorevanja jer u sebi sadrži benzen koji se smatra izrazito kancerogenom supstancom. Suprotno od parafinskog voska, studije su pokazale da sojin vosak ne ostavlja nikakve slične neželjene efekte i da je bezbedan za upotrebu.

 

2. SVEĆE OD SOJINOG VOSKA

 

Sojin vosak kao jedan od najzastupljenijih vrsta prirodnog voska dobija se iz semenki soje I smatra se da je ova vrsta voska više ekološka u odnosu na parafin. Još neke od krucijalih razlika između soje i petroleja mogu se uočiti samim dodirom prsta na sveću ili po izgledu, kao i brzini sagorevanja. Sojin vosak traje duže jer sporije sagoreva u odnosu na parafinski (između 30 do 50% duže traju) i prikom tog sagorevanja ne ostavlja tamne tragove na samoj sveći ili ambalaži. Važno je istaći i to da su sveće od sojinog voska neprozirne bele boj, dok je parafin skoro pa providan i ostavlja lepljiv osećaj na prstima.

Sveće od sojinog voska koje izdvajamo iz naše ponude

Skulpturalne sveće od sojinog voska
Dekorativne skulpturalne sveće brenda Ketlimons
Mirišljava sveća u betonskoj saksiji
Sveća od sojinog voska u betonskoj saksiji brenda Ujut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dekorativna sveća u obliku cveta
Dekorativna sveća u obliku cveta brenda Malene Candles
Mirisljava sveca od sojinog voska
Mirišljava sveća od sojinog voska brenda Freya Candles

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koje još vrste voska spadaju u prirodne?

Pored gorenavedenog i sada već svima poznatog sojinog voska u ovu grupu još možemo uvrstiti i pčelinji i palmin vosak.

 

3. SVEĆE OD PČELINJEG VOSKA

 

Pčelinji vosak je jedan od najstrarijih oblika voska za sveće i još jedna od ekološki prihvatljiva opcija jer se dobija od pčela tokom procesa pravljenja  meda. Zbog toga, pčelinji vosak ima veoma suptilnu, prirodno slatku aromu koja pomaže u prečišćavanju vazduha. Iz tih razloga se pčelinji vosak smatra najzdravijim od ova četiri tipa voska koje pominjemo u ovom postu. Pčelinji vosak ne kaplje tako da nema izgubljenog voska i nereda, što ga čini sigurnijim kada je sagorevanje u pitanju, iako su sveće od pčelinjeg voska na tržištu najskuplje, kvalitet koji dobijate sa ovim voskom je vredan svakog dinara.

Sveće od pčelinjeg voska koje izdvajamo iz naše ponude

Mirišljava sveća u betonskoj saksiji
Sveće od pčelinjeg voska brenda La luz
Prirodne sveće od pčelinjeg voska
Prirodne sveće od pčelinjeg voska brenda Mon'ami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. SVEĆE OD PALMINOG VOSKA

 

Osim sojinog i pčelinjeg voska, postoji još jedna vrsta prirodnog voska a to je upravo palmin. On je na našem tržištu najzastupljeniji i češće se koristi kao alternativa sojinom vosku koji je dosta skuplji. Palmin vosak je prirodna i veoma dragocena sirovina koja se dobija preradom palminog ulja. Ako se koristi za proizvodnju sveća smatra se da je to velika prednost jer apsorbuje veću količinu mirisa tako ga ravnomerno oslobađa prilikom gorenja. Sada kada smo vam pojasnili razlike između prirodnog i sintetskog voska verujemo da ćete u buduće više pažnje obraćati na navedene detalje i da ćete kupovati pametno.

Sveće od palminog voska koje izdvajamo iz naše ponude

Masažna sveca od palminog voska
Masažna sveća od palminog voska brenda Esoter
Mirišljava sveća od palminog voska
Mirišljava sveća od palminog voska brenda Just Candle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

ZAKLJUČAK

Zahvaljujući pristupačnosti materijala, odnosno sve veće i češće primene prirodnog voska u odnosu na parafin danas se na našem tržištu može pronaći  veliki broj eko frendly mirisnih sveća i to upravo od proizvođača koji su se odvažili da menjaju svet na bolje. Kupovinom njihovih sveća činite dobro za sebe i svoju okolinu, ne udišući na taj način štetne materije koje vam mogu narušiti zravlje, a pored toga podržavate i njihovu ideju o zdravijoj životnoj sredini kao i domaći brend u koji su uložili svu ljubav, trud i znanje. Treba uzeti u obzir činjenicu da je podjednako važno šta unosimo u naš prostor isto koliko i to koju hranu jedemo, šta pijemo ili oblačimo na sebe.

Osećajte se slobodno da nam pišete ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa svećama koje se nalaze na našem marketu ili istražite sami podkategoriju Sveće i svećnjaci kako biste pronašli prirodnu sveću po svom ukusu, a verujemo da takva i te kako postoji.