Budimo podrška ženama u biznisu

Poslovna žena
Autor: Komuna Redakcija

08/03/2021

Uprkos svim pomaknućima na polju rodne ravnopravnosti i ženskih prava, u ovo moderno doba, na internetu još uvek retko vidimo žene u ulogama vlasnica preduzeća, žene koje upravljaju i vode svoje firme. A toliko je važno da vidimo primere takvih žena koje razvijaju svoj biznis! Ima nas koje smo tek na početku i kojima bi to bila ogromna inspiracija, zar ne?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Granice shvatanja tradicionalnih rodnih uloga na radnom mestu se izuzetno polako pomeraju i zato smo želeli da iskoristimo ovu platformu da uoči Dana žena skrenemo pažnju na žene preduzetnice koje uspešno vode sopstvene shopove na marketu. O takvim ženama treba više pričati, dati im na značaju, odati priznanje, učiti od njih i izvući korisne savete koji mogu biti od velike pomoći za buduće žene preduzetnice. Zato...

Proslavite Međunarodni dan žena sa Komunom!

88% prodavaca na Komuni su žene! To znači da kupovina na marketu gotovo uvek ima direktan uticaj na žene širom Srbije - ne samo na njihovo ekonomsko osnaživanje, već i na njihove živote. To je jedan od mnogih razloga zbog kojih slavimo Međunarodni dan žena.

Upoznajte žene koje stoje iza uspešnih brendova koje su same kreirale i podržite njihove napore da održe i dalje razvijaju svoje poslovanje. Čitajte dalje da biste upoznali neke od naših omiljenih osnivačica handmade brendova!

 

Margo & Lola

Ovaj mali brend čine Jelena i Lazar, i dve devojčice Viola i Margo i već četiri godine prave retro kapice za bebe i decu. Jelena je “umetnička duša” iza ovog malog brenda, a suprug Laza joj pomaže s menadžerske strane i gura je da ostvari svoje ideje.

"Prvo smo kapice pravili samo za naše devojčice, a onda smo odlučili da počnemo da ih pravimo i za vas. Raduje nas što možemo da vam ponudimo nešto kvalitetno i drugačije i puno nam znači vaša podrška."

Pamučna kapica za bebe
Margo & Lola - pamučna kapica Kata

Kupovinom Margo & Lola kapica podržavate jednu porodicu u kojoj je dobar odnos prema ljudima na vrhu liste vrednosti. Podržavate jednu mamu koja želi da bude tu za svoju decu kad god im je potrebna, ali takođe i ispuni svoju potrebu za kreativnošću. Podržavate i ljude koji njima pomažu da kapice naprave, a oni se uvek trude da materijale nabavljaju tamo gde im znaju poreklo. Nadamo se da podržavate i sebe u svojoj odluci da kupujete manje, ali kvalitetnije.

 

Štap i kanap

Tijana je majka, supruga, ćerka i osnivačica brenda Štap & kanap. Ima 28 godina i živi u Bačkoj Palanci i takođe je Master inženjer tehnologije i Specijalista planiranja proizvodnje.

Na svom stalnom poslu, koji takođe voli i koji je deo nje, radi u "muškom svetu". Od nje se očekuje da bude ozbiljna, stroga, da ne pokazuje osećanja i ne odstupa od pravila. Svaki dan ustaje, odlazi na posao, sedi 8h u kancelariji, telefonira, odlazi na sastanke... I razmišlja kako njeno postojanje ne doprinosi svetu na način na koji bi želela. A onda se porodila.

"U meni su se probudila sva ona "ženska" nežna osećanja, koja sam godinama potiskivala. Tada sam shvatila i odlučila da zbog nje, ja pre svega moram da budem zadovoljna sama sobom. Moram da budem osoba koja želim da ona postane, promena koja želim da se desi." 

Ručno tkana tapiserija sa vezom - Poljsko cveće
Ručno tkana tapiserija sa vezom - Poljsko cveće

"Ubrzo zatim sam pokrenula svoj mali biznis, iako tada nisam znala tačno u šta se upuštam. Sad mogu da kažem da sam potpuna. Saznanje da delo mog uma i mojih ruku krasi i usrećuje nečiji dom mi zaista daje neku posebnu svrhu. U svim tim domovina nalazi se delić mog srca i ja se na taj način širim i razvijam na beskonačno mnogo nivoa. Sve to je prosto rezultat prepuštanja sebe sebi. Ne pravilima, ne ustaljenim rutinama, ne onome što se od mene očekuje, već jednostavno sebi."

 

Posetite Tijanin shop Štap i kanap gde ćete naći originalne ručno rađene makrame visilice i ručno tkane tapiserije najrazličitijih dezena i veličina sa mogućnošću personalizacije!

 

MNML Intensions

Karel, poreklom iz Arizone, je prvi put upoznala Srbiju pre 2 godine. Prilagođavanje novom tržištu i pronalazak organskih, jednostavnih, svestranih a efikasnih proizvoda bio je novi izazov za nju. Vođena njenom željom da sve te stvari ima u jednom, rođen je MNML Intensions.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Karel i njen partner Stefan osnovali su porodično preduzeće koje izrađuje neophodne proizvode za kožu, kosu i dom i divan su primer koliko je važno imati podršku svog partnera!

"Imala sam ideju i Stefan mi je pomogao da je oživim. Oboje volimo jednostavnost, prirodu i multi-funkcionalnost. Inspirisani time, želeli smo da uradimo nešto za nas. Oboje smo umetnici i sve proizvodimo zajedno dok uživamo u vizualnom konceptu koji stoji iza brenda."

Mnml Intensions kozmetički set

MNML Intensions je američko-srpski, 100% prirodni, handmade kozmetički brend koji se fokusira na minimalizam, održivost i osnaživanje pojedinca. Celu kolekciju prirodne kozmetike potražite u njihovom shopu na marketu!

 

Mavo Bags

Maja Vojinović proizvodi i dizajnira torbe brenda Mavo Bags. Počela je kao tašner za popravku u svojoj radionici u Mirijevu ali ubrzo je shvatila koliko dame imaju problem da nađu klasičan i skroz jednostavan model za svaki dan! Bez suvišnih metalnih delova kojima uvek zafali ili pokvari se bravica, šraf, alka, šnala...

Teget kožna "bucket" torba
Mavo Bags - teget kožna "bucket bag" torba

"Naš dizajn torbi je jedinstven i ponosimo se istim, kao i kreativnošću koju pokazujemo kroz torbe, bez suvišnih metalnih delova - koristimo isključivo kožu, konac i ruke. Svi naši modeli su zaštićeni u zavodu za intelektualnu svojinu!"

 

Ako ste u potrazi za jednobojnom i klasičnom kožnom torbom, svratite do Mavo Bags shopa na marketu!

 

Tina veze

Valentina Rosić je još kao mala naučila da šije a godine vežbanja su rezultirale u njen brend Tina veze. Danas u njenom shopu možemo naći izvezene reči i šumske motive, jer kako kaže, boravak u prirodi je najviše inspiriše. Pored vezenja, bavi se i šivenjem, heklanjem i fotografijom a trenutno radi na novoj kolekciji ručno šivenih i vezenih torbi.

"Kada ljudi kupuju od mene, pre svega, podržavaju moj san da živim na selu i da zarađujem od svojih rukotvorina, podržavaju jednu osobu koja zbog tih snova i posle bezbroj neuspešnih pokušaja da radi "normalan" posao nije uspela. Podržavaju silne sate koje sam provela učeći, radeći za taj san... koji će se jednog dana, nadam se, ostvariti."

Ručno rađeni vez - Dve ptice na grani
Ručno rađeni vez - Dve ptice na grani

Posetite Valentinin shop na marketu prepun modernih vezova na đerđefima i ramovima koji već krase domove širom Srbije!

 

Veshta

Mariana je je majka, supruga, pilates instruktorka i obožavateljka biljaka. Godinama proučava žensko telo i sve faze kroz koje ono prolazi - od trudnoće, porođaja, dojenja pa i same menstruacije.

"Na početku najveća prepreka sam bila sama sebi sa malom dozom nesigurnošću ali najveću podršku sam dobila od supruga i mojih dragih drugarica. Ali i od svake žene kojoj je Veshta stigla u ruke."

Kroz svoj jedinstven proizvod - Veshta paket - uči žene da neguju svoje telo i da ga prihvate u celini. Spaja žene sa prirodom i pruža im uživanje u malim sitnicama koje puno znače. Mali rituali koji dolaze uz Veshtu doprinose boljoj harmonizaciji u ženskom telu i poboljšanju hormonalnih ravnoteža. Savršena je kao poklon sebi ali i nama dragoj ženi.

Veshta je paket za ženu u kojem se nalaze eko torba, rokovnik, 4 karte koje upoređuju ženski ciklus sa četiri godišnja doba sa uputstvom za male rituale za svaki period. Tu su još i čaj za naparavanje, veza ruzmarina za ispiranje kose, čaj za uživanje i veza žalfije za kađenje.

"Kroz Veshtu upoznajem druge žene, razmenjujemo utiske. Često sa mnom podele intimne priče ali to mi je samo znak da imaju poverenje u mene. Volela bih da moj rad probudi saznanje u svakoj ženi da ono što oseti u sebi, stvarno može i da postigne."

 

Svaki put kada Veshta paket dođe kod neke žene, meni daje ogroman podstrek da nastavim da širim priču o ženskom ciklusu. Da ja podstičem žene da više osluškuju svoje telo i da se sa njim spoje. Tako zapravo osnažujemo jedna drugu.

 

Zaključak

 

Svetski ekonomski forum predvideo je da je za „brisanje" neravnopravnosti potrebno 108 godina a 202 godine da bi se dostigao ekonomski rodni paritet. 

Žensko preduzetništvo predstavlja važan zamajac u razvoju ukupnog ekonomskog rasta i potrebno je iskoristiti sve kapacitete. Kroz razna životna iskustva žena, dolazimo do nekoliko bitnih zaključaka:

Žene, budite dosledne sebi i postavite sebe na prvo mesto. To je suština ženske, savremene rodne ravnopravnosti za koju su se mnoge hrabre žene pre nas i za nas tako neustrašivo borile!

Za žene koje žele da se upuste u preduzetničke vode, najvažnija je podrška, ohrabrenje i razumevanje porodice. Previše često ostanemo zaglavljene u strahu od neuspeha ili smo jednostavno nedovoljno informisane o načinima pokretanja biznisa. Zato je važno da budemo tu jedni za druge i da muškarce aktivno uključujemo u naše razgovore, planove i ambicije. Potrebno je podsticati žene da samostalno pokrenu svoj posao i dati im do znanja da će imati podršku i pomoć svih ključnih subjekata kad se odluče da realizuju njihovu biznis ideju.

Skrenimo pažnju na ono što je zaista važno i zašto je nastao Dan žena. Podržavajte svoje žene i ohrabrite ih da isprate svoja verovanja, ne samo 8. marta, već tokom cele godine. Dajte im priliku da budu svoje, jer žene previše često prave ustupke tako da zapravo nikad ne rade ono što zaista žele, već ono što čini ostale srećnim.