Kako organizovati eko prazničnu gozbu

dekoracija stola za praznike
Autor: Komuna Redakcija

29/11/2023

Vreme provedeno sa najmilijima je najveći razlog zašto volimo praznike. Uživanje i odmor su upotpunjeni hranom koja je u centru pažnje, i zato ću vam pisati o tome kako možete ugostiti drage ljude, a da pritom umanjite efekat koji slavlja često imaju na okolinu.

Detalji su ono što praznike čini magičnima, a sa malo kreativnosti možete vašim gostima pružiti jedan od najugodnijih obroka. Za to vam nije potrebno mnogo dekoracije, niti ekstravagantno posuđe. Uz to, drastično možete smanjiti količinu otpada i predmeta za jednu upotrebu koji se česti u ovo vreme. Kreativnost sa predmetima koje već posedujete, njihovo preuređenje, ali i kupovina galanterije i hrane iz održivih izvora su vrlo jednostavni, ali efektni načini da priredite ukusnu eko gozbu.

Dekoracija stola

Prva stvar na koju sam se fokusirala jeste uklapanje boja i tekstura koje se nalaze na stolu, ali i na njihovu praktičnost pre svega. Kako bi lakše osmislili postavku stola, odaberite nekoliko boja koje želite da iskoristite. Odlučila sam se za tradicionalno praznične: zelene i krem nijanse, sa bordo, zlatnim i drvenim detaljima koji se uklapaju u enterijer. Boje su prilagođene predmetima koje već posedujem, što preporučujem i vama. Pregledajte svoju kuhinjsku galanteriju i iskoristite palete boja koje su vam dostupne.

Pri odabiru tkanina koje ćete koristiti, potragu proširite i na tkanine koje možda imate u kući, ali do sada niste koristili za postavljanje stola. Umesto jednokratnih salveta, možete napraviti svoje koje ćete koristiti u mnogim prilikama. Ja sam iskoristila preostali materijal za šivenje koji sam isekla u odgovarajuću veličinu. Salvete možete porubiti, ali i ostaviti neporubljene ukoliko želite prirodniji izgled sa više teksture. Dobar detalj su uvek i prstenovi za salvete, koje možete ili napraviti, ili potražiti na lokalnom buvljaku. Isto ovo možete uraditi i za nadstolnjak, a preporučujem vam da zavirite i u svoj ormar. Ukoliko kao ja, imate šal koji ne nosite, iskoristite ga.

Što se ukrašavanja tiče, manje je više. Na stolu ostavite prostora za hranu, i dodajte par sitnica koje će popuniti praznine, kao što sam ja to uradila sa par malih grančica. Biljke su uvek dobar izbor za jednostavno a efektno dekorisanje. Ipak, atmosferu možete više ulepšati tako što ćete urediti prostor oko stola. Jednostavni viseći aranžmani su odlično rešenje. Odlučila sam se da jednu zimzelenu granu okačim iznad stola i dekorišem je sa par novogodišnjih ukrasa. Umesto grane možete iskoristiti i prazničnu girlandu, ili pak nekoliko ukrasa za jelku. Prirodne sveće su još jedna stavka koja će u isto vreme ulepšati vaš sto, ali i doneti za njega toplotu i ušuškanost. Poručite rustične sveće od pčelinjeg voska na Komuna marketu, jer su odlične za praznike.

Odabir posuđa

Kada se odlučite za boje koje želite da koristite, proverite da li imate odgovarajuće posuđe u tim tonovima. Ukoliko vam nešto nedostaje, uvek možete zamoliti članove porodice da vam ustupe komade koji vam odgovaraju. Još jedno odlično mesto na kojem ćete pronaći zanimljivo posuđe jesu buvljaci. Uz malo potrage, sigurno ćete naći komade pune istorije, kojima možete produžiti upotrebni vek, bez da završe na otpadu.

Ako ne volite ovu vrstu kupovine, a želite unikatno posuđe koje možete da prenesete i svojim potomcima, pogledajte široku ponudu na Komuna marketu. Vredni proizvođači stvaraju prelepe komade sa puno ljubavi, kao što je to na primer Atelje Đir. Njihovi tanjiri sa šarom paprati savršeno su se uklopili u moje odabrane boje. Još jedan kvalitetan proizvođač jeste Drveno sa daskama savršenim za meze koje je obavezno na slavljima.

Hrana i piće

Zvezda gozbe je naravno domaća hrana, i ono na šta se najviše fokusiramo. I u odabiru jela koja ćete servirati možete mnogo učiniti kako bi gozba bila održiva. To je pre svega odabir namirnica koje su lokalne i u sezoni. Danas smo navikli da određene namirnice jedemo tokom cele godine, a proizvodnja voća i povrća van sezone je retko kada pogodna za okolinu. Odabir namirnica koje su u sezoni i blizu vas je raznovrstan, tako da vas neće ograničiti pri izboru jela za gozbu. Ispod vam ostavljam nekoliko predloga za njih koje sam ja pravila.

Meze, kao tradicionalno predjelo kod nas, možete jednostavno pripremiti sa proizvodima od malih lokalnih proizvođača. Posetite najbližu pijacu i odaberite nekoliko sireva i suhomensatih proizvoda. Uz njih možete iskoristiti i zimnicu sa kojom ćete upotpuniti oval ili dasku za meze. Ovde možete pustiti mašti na volju i gostima prirediti pravu malu avanturu sa isprobavanjem raznih specijaliteta, poput slatkog od ljutih paprika ili neke od domaćih Neusatzer pašteta.

Prilikom odabira namirnica za glavno jelo fokusirajte se na one koje su dostupne u zimskim mesecima, kao što su krompir, prokelj, bundeve, kupus i razne mahunarke. Izbegavajte proizvode kao što su paradajz jer su njegov uzgoj i dostava u ovo doba godine ekološki nepovoljni. Umesto svežeg, možete iskoristiti sušeni paradajz. Ovo sam uradila i ja tako što sam ga stavila, zajedno sa sirom, u rolat od pilećeg belog mesa.

Za dezert iskoristite sezonsko voće, ili pak neki od kompota ili džemova, kao što sam ja iskoristila kompot od breskvi za pečeni cheesecake. Prelep komad posuđa na kojem možete poslužiti dezert jesu stalci za torte.

Domaće piće je još jedna stavka koju je veoma lako nabaviti lokalno i direktno od malih proizvođača na Komuna marketu. Moj favorit je unikatno zovino vino, koje vam preporučujem i kao odličan poklon za praznike.

Ovo su bili neki od načina na koje možete ove praznike provesti na održiviji način. Male promene mogu da znače mnogo, a verujem da će domaći proizvodi doprineti još većem uživanju vas i vaših gostiju tokom ovih veselih dana.