Najbolje prirodne mirišljave sveće bez parafina

Autor: Komuna Redakcija

24/05/2024

Sveće su danas omiljene zbog svoje sposobnosti da stvore prijatnu atmosferu, doprinose aromaterapiji, služe kao dekorativni elementi, ulepšavaju proslave, dodaju romantičnu notu, te pružaju izvor svetlosti, unoseći osećaj udobnosti i mira u svaki prostor. Međutim, postoji jedan veliki problem - uglavnom se prave od parafina.

Parafin je vosak koji se dobija iz nafte, i njegova upotreba u različitim industrijama (na primer kozmetička i farmaceutska industrija, pravljenje sveća) prilično je široka, zato što je jeftin materijal, a pored toga ima i druge karakteristike koje ga čine popularnim, poput otpornosti i dugog roka trajanja.

Međutim, prilikom sagorevanja, parafinski vosak može otpustiti neke štetne materije kao što su benzol, toluen i formaldehid, što može dovesti do problema sa respiratornim sistemom, pojave alergijskih reakcija i dugoročno može imati čak kancerogene efekte. Parafin se dobija iz fosilnih goriva, što znači da njegova proizvodnja i sagorevanje doprinose emisiji ugljen-dioksida i drugim ekološkim problemima.

Takođe, mnoge parafinske sveće sadrže sintetičke mirise i boje koje dodatno doprinose oslobađanju štetnih hemikalija pri sagorevanju u vašem domu.

Iako je parafin široko korišćen i jeftin materijal, postoje i alternative koje se smatraju prirodnijim, poput sojinog voska ili pčelinjeg voska. Ovi materijali su ekološki prihvatljiviji i sve više kupaca se odlučuje za sveće pravljene od njih, kako bi izbegli udisanje štetnih hemikalija iz parafinskih sveća.

Sveće od sojinog voska

Sveće od sojinog voska postale su popularna alternativa tradicionalnim svećama od parafinskog voska iz više razloga. Sojin vosak dobija se ekstrakcijom ulja iz sojinih zrna, što ga čini prirodnim i obnovljivim izvorom. Za razliku od parafinskog voska, koji je derivat nafte, sojin vosak je biorazgradiv i ekološki prihvatljiv. Sveće od sojinog voska obično imaju duže vreme sagorevanja u poređenju sa parafinskim svećama. To znači da će sveća od sojinog voska duže trajati. Sojin vosak ima sposobnost boljeg apsorbovanja mirisa, što znači da će mirisne sveće od sojinog voska obično oslobađati intenzivniji miris u prostoriji. Sveće od sojinog voska obično proizvode manje dima u poređenju sa parafinskim svećama. To može rezultirati čistijim i zdravijim okruženjem. Sojin vosak ne sadrži toksine i štetne hemikalije koje se mogu naći u parafinskom vosku. Ovo čini sveće od sojinog voska sigurnijim izborom za ljude koji imaju alergije ili zdravstvene probleme.

Sveće od sojinog voska koje izdvajamo iz naše ponude

Ručno izrađene sveće od sojinog voska domaćeg brenda Room of nature

Ručno izrađene sveće od sojinog voska domaćeg brenda Ketlimóns Candle Studio

Sveće od pčelinjeg voska

Pčelinji vosak se dobija iz pčelinjih košnica, gde ga proizvode medonosne pčele. Kao prirodni proizvod, pčelinji vosak je ekološki prihvatljiv i biorazgradiv. Njegova proizvodnja ne uzrokuje štetu životnoj sredini, a vosak se može lako reciklirati. Pčelinji vosak ima prirodni, blagi miris meda koji se oslobađa prilikom sagorevanja. Ovaj miris ima aromaterapijske koristi. Sveće napravljene od pčelinjeg voska obično imaju čvrstu strukturu koja se ne lomi lako. To ih čini otpornim na deformacije i omogućava im duže vreme sagorevanja. Sveće od pčelinjeg voska često se ručno izrađuju u malim serijama, što dodaje element autentičnosti i jedinstvenosti svakoj sveći. Sveće od pčelinjeg voska obično imaju čistiji plamen koji ne stvara dim i ne emituje neprijatne mirise.

Sveće od pčelinjeg voska koje izdvajamo iz naše ponude

Ručno izrađene sveće od sojinog voska našeg brenda MON'AMI atelier
Ručno izrađene sveće od sojinog voska našeg brenda MON'AMI atelier

Zaključak

Kupovinom ručno rađenih sveća ne samo što čuvate svoje zdravlje i životnu sredinu, nego podržavate i male domaće brendove. Naša ponuda ručno rađenih prirodnih sveća prilično je bogata, i možete u njoj pronaći sveće različitih oblika, mirisa i boja. Izbor prirodnih ručno rađenih sveća bez parafina, pored navedenih prednosti, garantuje vam kvalitet i poseban dizajn.


Poručite sveću, napravite prijatnu atmosferu u domu i uživajte sa porodicom i prijateljima u plamenu ručno rađene sveće. Sveće su nešto što svako sebi može da priušti, a osećaj koji one pružaju je čist luksuz.