Sve što treba da znate o ručno rađenom sapunu!

Proces pravljenja sapuna
Autor: Komuna Redakcija

20/03/2021

U današnje vreme sve više ljudi postaje svesno važnosti korišćenja prirodnih proizvoda, ne samo za očuvanje zdravlja, već i za zaštitu okoline. Jedan od najpopularnijih proizvoda u ovoj kategoriji su prirodni sapuni. U ovom blogu istražićemo zašto su prirodni sapuni bolja alternativa industrijskim sapunima i koje su to njihove prednosti.

 

Proces pravljenja sapuna

 

 

Po čemu se razlikuje ručno rađeni sapun od komercijalnog ili industrijskog?

Komercijalni sapuni pravljeni su od jeftinih hemikalija koje odlično peru, ali jako isušuju kožu i remete njen hidrolipidni status, što na duže staze ume da izazove razne probleme s kožom. S druge strane, ručno rađeni sapuni su pravi sapuni u hemijskom smislu koji čiste kožu blago ne remeteći njenu prirodnu funkciju.

 

Anicelulit sapun sa kafom i cimetom našeg brenda Redena Beauty

 

 

Prirodni sapun aloe vera i aktivni ugalj našeg brenda Cassia Natural

Koliko traje izrada ručno rađenog sapuna?

Zanatski sapun se brzo pravi, ali mora da prođe proces sušenja koji traje 4-6 nedelja. Za to vreme se Ph sapuna malo spušta, a višak vode isparava što doprinosi da se sapun sporije troši i da se ne ljigavi pri upotrebi. Ručno rađeni sapun prođe nekoliko puta kroz ruke dok se ne nađe ispred kupca. Prvog dana se pravi, drugog seče, pečatira i obrađuju se ivice, a nakon perioda sušenja, pakuje. Za pravljenje dobrog sapuna potrebno je strpljenje i mnogo prakse dok se ne dođe da prave recepture.

 

Da li su ručno rađeni sapuni održivi proizvodi?

Ručno rađeni sapuni predstavljaju održivu alternativu industrijskim sapunima. Studije pokazuju da prirodni sapuni, napravljeni od biorazgradivih sastojaka poput biljnih ulja, imaju minimalan uticaj na vodene ekosisteme, za razliku od sintetičkih deterdženata koji mogu biti štetni. Takođe, mnogi industrijski sapuni sadrže triklosan, koji može doprineti razvoju antibiotik-rezistentnih bakterija, dok ručno rađeni sapuni koriste prirodne antibakterijske komponente poput čajevca ili lavande. Održiva proizvodnja i ekološka pakovanja čine ručno rađene sapune ekološki prihvatljivim izborom.

 

Sapun od kamilice - Chamomile Bloom Soap našeg brenda BloomCare kozmetika

 

 

Paket velikih prirodnih sapuna našeg brenda Magnolia Alhemija

 

 

 

Pumpkin - prirodni šampon za kosu našeg brenda Balavander Cosmetics

 

Nepopularna istina o ručno rađenim sapunima

Ručno rađeni sapuni ne leče i ne neguju kožu, to su prosto markentinški trikovi. Ne dozvolite da vas neko ubedi da je sapun lekovit. Koju god biljku ili dodatak da stavite u njega, ne zaboravite da je sapun proizvod koji se ispira i da za bilo kakvo delovanje lekovitog bilja je potrebno vreme, a niko se neće nasapunjati i ostaviti da sapun deluje 2 sata na koži.

 

Na tržištu postoji puno proizvođača sapuna. Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine?

U dobar ručno rađeni sapun ne stavlja se nikakva hrana, niti bilo kakva tečnost osim destilovane vode. Navešću vam primer koji će vam slikovito objasniti zašto je tako. Prilikom procesa saponifikacije, sapunska masa se zagreva i bude vrela. Razmislite šta se dešava s mlekom pri visokim temperaturama? Uostalom, kaustična soda je jaka baza i teško da će bilo šta lekovito da "preživi" taj proces.
Za bojenje kvalitetnih ručno rađenih sapuna koriste se mice koje su dobijene iz prirodnih minerala, nikako začini i prehrambene boje za kolače.

U ručno rađenim sapunima koriste se mirisna ili etarska ulja. Nije sve što je prirodno i bezbedno, imajte to u vidu. Najbolji sapun za kožu je onaj koji ne sadrži ni mirise, ni boje. Sa sapunima je kao sa hranom, potrebno je da ih nabavljate od proverenih proizvođača za koje ste sigurni da su ispoštovali osnovne uslove za njihovo pravljenje.

 

 
Proces pravljenja sapuna