Sve što treba da znate o ručno rađenom sapunu!

Proces pravljenja sapuna
Autor: Komuna Redakcija

20/03/2021

Zavirili smo u rustičnu radionicu i zamolili Miru Živković, osnivačicu brenda Ruka ruci kozmetika da nam približi proces proizvodnje ručno rađenih sapuna. Mira je po zanimanju profesor književnosti, ali je svoje slobodno vreme posvetila pravljenju kozmetike od najkvalitetnijih sirovina pogodnih za sve tipove kože. Kako često život ume da čoveka navede na pravi put, tako je i Mira jednom prilikom "zalutala" na blog profesora Zorana Vujičića na kome je, između ostalog, pisao o osnovama pravljenja domaćeg sapuna.

"Odmah sam poželela to da naučim, pa sam nakon nekoliko meseci samostalnog učenja, završila i osnovni kurs izrade sapuna kod pomenutog profesora koji je održan na Hemijskom fakultetu. Pravljenje sapuna je na početku bio moj hobi, ali vremenom se hobi razvio u primarni posao. Izrada sapuna i ostale kozmetike je kreativan posao u kojem morate neprestano da se usavršavate, ali i odgovoran, jer pravite nešto što se nanosi na kožu. Koliko se taj posao voli, govori i to što i danas, nakon punih 5 godina izrade sapuna, i dalje delim jednako uzbuđenje u trenutku kada se seče sapun i dobijete konačno povratnu informaciju da li je sapun uspeo."

Proces pravljenja sapuna

 

Po čemu se razlikuje ručno rađeni sapun od komercijalnog ili industrijskog?

Komercijalni sapuni pravljeni su od jeftinih hemikalija koje odlično peru, ali jako isušuju kožu i remete njen hidrolipidni status, što na duže staze ume da izazove razne probleme s kožom. S druge strane, ručno rađeni sapuni su pravi sapuni u hemijskom smislu koji čiste kožu blago ne remeteći njenu prirodnu funkciju.

Koliko traje izrada ručno rađenog sapuna?

Zanatski sapun se brzo pravi, ali mora da prođe proces sušenja koji traje 4-6 nedelja. Za to vreme se Ph sapuna malo spušta, a višak vode isparava što doprinosi da se sapun sporije troši i da se ne ljigavi pri upotrebi. Ručno rađeni sapun prođe nekoliko puta kroz ruke dok se ne nađe ispred kupca. Prvog dana se pravi, drugog seče, pečatira i obrađuju se ivice, a nakon perioda sušenja, pakuje. Za pravljenje dobrog sapuna potrebno je strpljenje i mnogo prakse dok se ne dođe da prave recepture.

Ručno rađeni sapuni Aloha i Milk & tea su dostupni u shopu Ruka ruci kozmetika

Da li vodite računa o tome da Vaši proizvodi budu održivi?

Za početak, ručno rađeni sapuni ne zagađuju vodu, što je velika prednost. Što se tiče održivosti, trudimo se da budemo razumni i upakujemo sapune onako kako je to neophodno da bi proizvod došao do kupca u higijenski ispravnom stanju. Ruka ruci sapuni upakovani su u papir i na tome insistiramo, a na poleđini imaju deklaraciju s odeljkom "alergen info". Naša mera je zlatna sredina između očuvanja prirode i fer odnosa prema kupcu. Na kraju, uvek se trudimo da od restlova sapuna kojih uvek ima napravimo kuglice sapuna koje deca rado koriste.

Podelite sa nama zanimljive činjenice o ručno rađenom sapunu?

Ručno rađeni sapuni ne leče i ne neguju kožu, to su prosto markentinški trikovi. Ne dozvolite da vas neko ubedi da je sapun lekovit. Koju god biljku ili dodatak da stavite u njega, ne zaboravite da je sapun proizvod koji se ispira i da za bilo kakvo delovanje lekovitog bilja je potrebno vreme, a niko se neće nasapunjati i ostaviti da sapun deluje 2 sata na koži.

Na tržištu postoji puno proizvođača sapuna. Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine?

U dobar ručno rađeni sapun ne stavlja se nikakva hrana, niti bilo kakva tečnost osim destilovane vode. Navešću vam primer koji će vam slikovito objasniti zašto je tako. Prilikom procesa saponifikacije, sapunska masa se zagreva i bude vrela. Razmislite šta se dešava s mlekom pri visokim temperaturama? Uostalom, kaustična soda je jaka baza i teško da će bilo šta lekovito da "preživi" taj proces.
Za bojenje kvalitetnih ručno rađenih sapuna koriste se mice koje su dobijene iz prirodnih minerala, nikako začini i prehrambene boje za kolače.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ručno rađenim sapunima koriste se mirisna ili etarska ulja, s tim da se Ruka ruci sapuni prave s mirisnim uljima koji su mešavina etarskih ulja i sintetičkih komponenti. Za to smo se odlučili jer je to najbezbednija varijanta sapuna koji miriše, iako nije najprirodnija. Nije sve što je prirodno i bezbedno, imajte to u vidu. Napomenuću još da je najbolji sapun za kožu onaj koji ne sadrži ni mirise, ni boje, pa u svojoj ponudi uvek imamo nekoliko takvih vrsta. Sa sapunima je kao sa hranom, potrebno je da ih nabavljate od proverenih proizvođača za koje ste sigurni da su ispoštovali osnovne uslove za njihovo pravljenje.

Proces pravljenja sapuna

 

Svi Ruka ruci proizvodi se prave ručno i u malim serijama, kako bi se očuvala svežina sastojaka. Cela kolekcija je dostupna na marketu i sastoji se od zanatskih sapuna, anti-aging seruma za lice, ulja za telo kao i dezodoransa u stiku.